The Cadillac of Bingo

Man brukar säga at Texas No Limit Hold’em är The Cadillac of Poker. Då tycker jag att man lika gärna kan säga att Bingolotto är The Cadillac of Bingo.

Bingolotto

Den 19 oktober 1991 förändrades TV-Sverige för alltid. Den 19 oktober 1991 sände TV4 för första gången Bingolotto. Inför det första programmet så såldes 75 000 lotter och inför det andra programmet så trycktes 170 000 lotter upp. Programmet var från början 60 minuter långt men utökades sedan till 70 minuter, för att sedan bli 90 minuter. 1993 hade man ökat sändningstiden ytterligare till strax över 2 timmar. Ett halvår efter premiären sålde man 300 000 lotter och hade över 1 miljon tittare. Bingo kanske inte är lika hett i Bingolotto-formatet, men den som fortfarande har smak för bingo gör rätt i att besöka Cino.

Det var en enorm framgång och alla älskade programledaren Leif ”Loket” Olsson. 1995 slogs tittarrekord då hela 3,145 miljoner tittade på programmet. Det var nästan hälften av Sveriges Befolkning vid den tiden och den högst uppmätta siffran för något program i Sverige. Leif ”Loket” Olsson var programledare från premiären till 5 juni 1999. Han hade i och med det blivit en av Sveriges mest kända TV-personligheter. Efter att han slutade 1999 förändrades och förnyades programmet, det började även förfalla. Lasse Kronér tog över efter Leif ”Loket” Olsson och även om programmet tappade lite tittare så låg de fortfarande kvar på omkring 2 miljoner tittare. Kronér började även att ta in utländska gäster till programmet och de har gästats av bland andra Davide Bowie och Dolly Parton.

Under 2001 höjdes lottpriset från 30 till 40 kronor och för långa sändningar hela 50 kronor. Det blev vad vi i Sverige brukar kalla för folkstorm och i december 2001 hade Bingolotto tappat 100 000 lotter i veckan. Under 2003 minskade lottförsäljningen med 20 % och de hade förlorat varannan tittare sen storhetstiden på 90-talet.

Under våren 2004 så flyttades Bingolotto från lördagar kl 19 till söndagar kl 18. Samma år meddelade också Lasse Kronér att han tänkte sluta som programledare. Leif ”Loket” Olsson tog tillfälligt över och tittarsiffrorna ökade igen. Nästa programledare blev Gunde Svan och han var programledare till våren 2005. Han ersattes aav Rickard Olsson. Rickard Olsson blev populär och expressen utsåg honom till den bästa programledaren i Bingolottos historia. I vanlig ordning ska man inte lyssna på vad Expressen har att säga. Leif ”Loket” Olsson är så klart den bästa programledaren. Det ser man direkt om man tittar på tittarsiffror och lottförsäljningen, men också om man tittar på några gamla program. Ingen slår Loket.

Efter 16 år i TV4 flyttades Bingolotto till TV4 Plus och populariteten sjönk drastiskt. En stor anledningen till det är antagligen att TV5 Plus är en mycket mindre kanal som inte alls är lika etablerad som moderkanalen. Lotta Engberg tog över som programledare i augusti 2008. Lotta Engberg gjorde ett bra jobb som programledare och till och med legenden Leif ”Loket” berömde Lottas programledarinsats. Lotta hade bra framgångar med programmet och hennes program Lotta på Liseberg fick inslag av Bingolotto. 2011 berättade lotta att hon skulle sluta på programmet och istället tog Jan Bylund över.

Efter två år som programledare tog Marie Serneholt över efter Bylund. I samband med hennes övertagande så fick Leif ”Loket” Olsson smaka på lite mediadrev. Efter Maris debutprogram så fick Loket kommentera Serneholts programledarinsats och han sa att hon verkade nervös och att programmet saknade humor. Dessutom sa han att hon är ”söt att se på, det kan man inte ta ifrån henne”. Så får man inte säga och stormen mot Loket var ett faktum. Bloggerskan och TV- och radioprofilen Cicci Wallin skriver på instagram ”Gå och lägg dig gubbjävul” om Loket. Maud Bernhagen säger att Lokets uttalande inte är okej men att det ju tyvärr är så det är. Både när det gäller sättet det kommenteras på och att det beömds annorlunda när det är en kvinnlig programledare.

Till och med Maries före detta pojkvän Måns Zelmerlöw stöttar Marie och säger att han inte sett programmet men att han är helt säker på att hon var jätteduktig. Att Måns Zelmerlöw i tid och otid kallas Mums-Måns och Måns ”Mums-mums” Zelmerlöw är inget problem. Att Kishti Tomita blir arg på en sökande till idol och påpekar att personen bara är bra att dansa och söt att titta på verkade inte heller vara något problem. Men Leif ”Loket” Olsson fick utstå en hel del kritik för sitt något slarviga uttalande.

Marie var programledare till augusti 2014 då Ingvar Oldsberg tog över. Det har varit många olika programledare och inslag i programmet genom åren. Och det finns mycket att säga om Bingolotto men det är ett av de största programmen i svensk TV-historia. Det enda programmet som antagligen kommer i närheten är Melodifestivalen.